Weer fijn stemmen dichtbij huis

Waarop gaan we stemmen in september?Gelukkig zijn we in Steenbergen weer zo ver dat iedereen met de verkiezingen dichtbij huis zijn of haar stem kan uitbrengen. De stembureaus op Welberg en in Onze Stede stonden onder druk van de bezuinigingen van het college onderdruk. Mensen uit deze gebieden moesten voortaan maar naar Het Cromwiel.

Wij als Gewoon Lokaal! waren hier tegen. Het gelijkheidsprincipe is een argument, maar je kunt ook verwachten dat de opkomst zal afnemen als er minder stembureaus zijn en mensen dus meer moeite moeten doen om te gaan stemmen. Dit terwijl de opkomst in Steenbergen al relatief laag is.

Iedereen heeft volgens ons recht op een stembureau in de kern waar hij of zij woont. En voor de ouderen en bejaarden van Onze Stede vonden wij het een hele opgave om “even” naar Het Cromwiel te gaan om te stemmen. Wij zijn voor het instandhouden van de oude situatie en vinden dat er geld beschikbaar moet komen om dus alle stembureaus open te houden. Stemmen is een recht, daar is voor gestreden. Gewoon Lokaal! vindt dat je als overheid mensen in staat moet stellen hun stem uit te brengen door stembureaus zo dicht mogelijk bij huis te houden. Hierop bezuinigen? Niet doen, college! was ons advies. Gelukkig heeft men onze raad opgevolgd.

Ik kan me nog herinneren dat we jaren geleden, toen ik nog bij de gemeente Tilburg werkte, daar een opkomstbevorderende campagne voerden: stemmers werden thuis met een Smart opgehaald en naar het stembureau gebracht. Als je geluk had gebeurde dat door de burgemeester zelf. Zover zal het hier niet komen, maar we zijn al weer een eind in de goede richting.

Door: Monique van der Blom

Deel dit bericht op